Onderhoud van houten borrelplanken: tips om ze lang mooi te houden

Volg deze tips over het onderhoud van houten borrelplanken. Of je nu een liefhebber bent van gezellige avonden met vrienden en familie of een professionele chef-kok, het is belangrijk om je houten borrelplanken goed te onderhouden.

Door ze regelmatig in te oliën en uit de vaatwasser te houden, kun je ervoor zorgen dat ze hun prachtige uitstraling behouden en hun levensduur verlengen. Lees verder om te ontdekken hoe je jouw houten borrelplanken in optimale conditie kunt houden.

Regelmatig oliën:

Het oliën van houten borrelplanken is essentieel om ze mooi en duurzaam te houden. Kies een geschikte voedselveilige olie, zoals minerale olie, druivenpitolie of walnootolie of arachideolie. Breng de olie aan op een schone doek en wrijf het gelijkmatig in de plank, zowel aan de boven- als onderkant.

Laat de olie een paar uur intrekken en veeg vervolgens eventueel overtollige olie weg. Herhaal dit proces regelmatig, bijvoorbeeld eens per maand of wanneer je merkt dat het hout droog aanvoelt. Het oliën zal het hout voeden, beschermen tegen vocht en vlekken, en de natuurlijke schoonheid naar voren brengen. Houtmeid heeft haar planken ingeolied met arachide olie.

Vermijd de vaatwasser:

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je houten borrelplanken in de vaatwasser te plaatsen voor het gemak van schoonmaken, is dit geen goede praktijk.

De hitte, vochtigheid en agressieve reinigingsmiddelen in de vaatwasser kunnen het hout beschadigen en kromtrekken. In plaats daarvan, reinig je borrelplanken met de hand.

Gebruik een zachte borstel of spons, mild afwasmiddel en warm water om ze voorzichtig schoon te maken. Zorg ervoor dat je ze na het reinigen goed afdroogt voordat je ze opbergt.

Voorkom langdurige blootstelling aan water:

Hoewel het belangrijk is om je houten borrelplanken schoon te maken, is langdurige blootstelling aan water niet wenselijk.

Laat de planken niet weken in water of spoel ze niet af onder de kraan. Als er per ongeluk vloeistof op de plank morst, veeg het dan onmiddellijk schoon en droog het grondig af. Dit helpt vochtindringing in het hout te voorkomen.

Gebruik de borrelplanken met een bedrukking niet als snijplank dat komt de print niet te goede.